Allmänt

Schnauzer

Det finns ett ord som alltid återkommer när man ber en schnauzer ägare att beskriva rasen och det ordet är:  ROLIG.
Schnauzern hette tidigare mellanschnauzer. Därför kallas den ofta för “mellis”.

Våra schnauzrar är kända för ett mycket stabilt temperament. Typiskt är det energiska temperamentet parat med lugn, godmodighet och lekfull tillgivenhet. Den är mycket barnkär och omutligt vaksam utan att vara skällig. Den har högt utvecklade sinnesorgan. Den är klok, läraktig, orädd, uthållig och motståndskraftig mot sjukdomar samt väder och vind. I dess rasegenskaper ingår vaktinstinkt och återhållsam inställning till främlingar utan att visa aggressivitet eller rädsla.

Om man ser till ursprungshunden så finns vaktinstinkten kvar även om den har tonats ner. Inte heller behöver man lära den att fånga råttor, det kan den. Just råttfångarkonsten ger schnauzern ett beteende som många andra hundar saknar, den fångar sina byten med tassarna. Det är en framåt och i vissa fall rätt egensinnig ras och fodrar därför en konsekvent fostran (likt många andra raser). Genom sina egenskaper ställer dessa hundar rätt stora krav på den som har fått förmånen att bli en schnauzerägare. Den som håller ut belönas med att få en fin kompis, som lyder minsta vink (åtminstone ibland).

Skägget är något speciellt för våra schnauzrar, ett skägg som det fastnar barr, brödbitar, popcorn mm i. Men vad vore en schnauzer utan skägg!! Ingenting är heller så övergivet som en ensam schnauzer – dom följer gärna med till jobbet, bara dom slipper ensamheten. Måste den vara ensam några timmar – gör gärna ordning en plats vid ett fönster där den kan sitta och titta ut.

Den för ägaren ganska krävande uppväxttiden med en livlig och energisk valp, gör att satsningen på samspelet och resultatet myntat uttrycket: En gång schnauzer – alltid schnauzer

En schnauzer kräver att man verkligen “har “den i betydligt högre grad än vissa andra raser. Du måste lägga ner en hel del arbete och inte så lite uppoffringar om du skall få ut det bästa möjliga av din hund. För att den skall få ett friskt, långt och lyckligt liv måste du vara beredd att ge den omdömesgill skötsel och tillsyn. I gengäld får du en frisk, pigg, trevlig och lättskött hund, lika användbar i bruksarbetet och lydnadsringen som “bara” familjehund. En hund som är lika mångsidig som de flesta stora brukshundarna. En hund som är uppmärksam och samarbetsvillig ända upp i hög ålder, omutligt lojal mot sin ägare och med det där alldeles speciellt attraktiva “schnauzertemperamentet” som pricken över i:et.

Historik

Schnauzern anses vara den ursprungliga schnauzern, och från den har riesen och dvärg senare utvecklats. Schnauzer eller – som den förr kallades – strävhårig pinscher gick också ofta under benämningen råtthund. Det mest utmärkande från början för denna hund var att det inte fanns just något särskilt utmärkande för den.

Möjligen står de tyska råtthundarnas ursprung att finna i de hundar som man har gjort skelettfynd av i Sydtysklands torvmossar, därav kallade torvhundar eller torvspetsar. Fynden är lämningar från pålbyggnads-kulturer som daterar sig ca 14 000 år tillbaka i tiden. Det finns målningar från 1400-talet där man kan se ursprunget till vår tids schnauzer avbildad.

Man brukar anse Bayern i Sydtyskland som den plats där den ursprungliga schnauzern framavlades. De var rejäla, ganska orädda gårdshundar och de fick göra rätt för sig genom att vakta men framför allt genom sin utomordentliga förmåga som råttfångare (orsaken till att man började kupera öron och svans var för att förhindra råttbett). Omutlig trohet, självständighet, robusta och oömma har gjort hundar av denna typ helt oumbärliga och deras ursprungliga typ och storlek har knappt förändrats.

Användningsområden

 

Förr

Schnauzern ansågs vara av oädel sort tillhörande den lägre medelklassen. De användes av bönder för att vakta gården och hålla stallen fria från skadedjur. Schnauzern användes även av handlare för att skydda varuvagnar till häst och vagn från överfall och rån på 1500-1700 talet. De ansågs vara tuffa och pålitliga och de tog inte för stor plats i vagnarna men var ändå tillräckligt skrämmande för att hålla rånare borta.

Nu

I USA används dom som terapihundar inom sjuk och långvård, sk “sociale therapy dogs”, polishundar och cancerhundar. I Sverige hittar vi schnauzers som bevakningshundar inom armen, älghund, eftersök, elitlydnads-champion, duktiga agilityhundar, räddningshund, motionskompis, draghund, klövjehund och mycket älskade familjehundar.

Rasegenskaper

Schnauzern är en härlig hundras som man tenderar att fastna för, då det är en ras som ser till att det händer saker utan att vara överaktiva, väldigt livliga eller arbetskrävande. Det är i stället en hund som hänger med på allt man kan tänkas hitta på (och klarar av det), som lika gärna går en mil som runt kvarteret.. Så länge schnauzern får vara med är den otroligt anpassningsbar, och det är en härlig hund att hålla på med bruks, lydnad och agility med, om än det ibland kan vara svårt att få dem att förstå nyttan med det hela. Det är en ras som passar de flesta människor som inte vill ha en hund som alltid säger “Javisst!”, utan som ibland måste övertygas. Väl övertygade kan de gå i döden för en!

Schnauzern är framavlad för självständigt arbete nästan helt oberoende av människan.

Schnauzern är en mångsidig, robust och härdig hund med ett energiskt temperament och gåpåanda. De är stabila i psyket, orädda, impulsiva, stolta och dominanta. De är viljestarka med bra bruksegenskaper och effektiva som vakthundar.

Schnauzern är mycket barnkär och familjelojal och avvaktande mot främlingar. Schnauzern är inte förarvek, dvs det går inte att fostra en Schnauzer på samma sätt som t ex en vallhund som är avlad för samarbete med människan. Det är inte tillräcklig belöning att få vara med sin förare för en Schnauzer som för en vallhund.

Schnauzern är den enda hundrasen som fångar sina byten med tassarna (som katter) och det finns mycket jakt i rasen.

Schnauzern är aktiv och kräver mycket utrymme och motion. Pälsen kräver regelbunden borstning och trimning/strippning ca 4 ggr/år. De fäller inget och pälsen är vatten- och smutsavstötande om man sköter pälsen på rätt sätt. En bra hund för många allergiker.

Schnauzer: 45-50 cm i mankhöjd, färg; P&S och Svart, 14-24 kg

Så du vill köpa en valp?

Att köpa en valp är ett av de största besluten en familj kan ta och ett beslut man inte skall göra i en hast. Det är inte ett impulsköp. Alla valpar är ju så söta och gulliga, men vad vet du egentligen om rasen och om uppfödaren?

Är du säker att det här är rasen som passar just dig? Har du varit på någon utställning eller pratat med någon uppfödare? Har du besökt någon uppfödares hemsida på Internet och har du läst på om rasen? Har du pratat med någon ägare av rasen eller läst någon bok?

Schnauzern är en robust, envis, energisk och intelligent hund i mellanstorlek. Hanarna väger mellan 16-22 kg och tikarna mellan 14-18 kg. Det är en familjehund som kräver mänsklig kontakt. Den behöver få utlopp för sin höga intelligens. Den är rolig, klok, frågvis, kreativ och har stor självkänsla och värdighet.

Visste du att Schnauzern anses vara en arbetande ras? De är avlade för att kunna arbeta självständigt och för att kunna ta egna initiativ, lösa situationer och agera. Det innebär att de inte är en hund som kan ligga vid dina fötter och vara nöjda med att få en klapp på huvudet om dagen. Det här är en hund som behöver stimulans. Den behöver ett jobb. Om den blir för uttråkad kommer den att hitta på rackartyg.

Visste du att Schnauzern är en beskyddare av ditt hem? Nästan alla hundar skäller när någon kommer till ytterdörren, men en Schnauzer försvarar sitt hem och sin familj om den anser det vara nödvändigt. De välkomnar familjen och vänner till familjen med en glad svansviftning men främmande personer blir mottagna med misstänksam blick, ett skall och kanske ett svagt morrande. Den placerar sig alltid mellan dig och det de uppfattar som farligt.

Visste du att Schnauzern är en råttfångare? Deras ursprung som skadedjursbekämpare på gårdar är fortfarande en stark instinkt i rasen. De kommer att gräva efter varje kanin, mullvad, råtta eller mus, jaga varje ekorre eller hare de kan komma åt. Om de har tillräcklig tur att fånga ett byte kommer de att döda det och komma med det till dig som en present.

Visste du att nästan alla hundraser har genetiska rubbningar? Schnauzern har varit en mycket förskonad ras på grund av en mycket begränsad uppfödning. Därför är listan på genetiska fel mycket kort på Schnauzern. Höftledsröntgen är den test som görs rutinmässigt på de Schnauzers som skall gå i avel. Naturligtvis kan vilken sjukdom som helst ”poppa upp” men de är sällsynta och inte rasspecifika.

Visste du att Schnauzer kan behöva en inhägnad gård? På grund av sin starka instinkt att bekämpa alla slags skadedjur på gården, så kan det vara bra att ha en inhägnad gård att vistas på. Annars är risken överhängande att den jagar iväg efter kaniner, katter, harar, hjortar, rådjur etc som kommer i närheten av tomten, i sin iver att hålla tomten fri från skadedjur och då kanske du aldrig får se din hund igen… Den kan även riskera att bli påkörd av en bil och dödad… Sen p g a sina naturliga vaktegenskaper, så kanske du inte vill ha den vaktandes hela grannskapet…

Visste du att Schnauzern inte fäller och inte luktar hund? Ja, med fällning menas en säsongsfällning (tappande av päls) två ggr/år. Schnauzern har hår precis som du och jag och tappar enstaka hår dagligen under hela livet. Schnauzern har väldigt lite kroppslukt och en noggrann kamning av pälsen en gång i veckan håller pälsen ren.

Visste du att Schnauzern behöver professionell trimning året om? Rasen har dubbel päls – en yttre sträv päls och en tjock ullig underpäls. En utställningshund måste handplockas för att bibehålla den sträva blanka ytterpälsen och man måste regelbundet skrapa ur underullen som annars kan ta över. En sällskapshund kan man låta klippas eller trimmas med trimmer men man förlorar då de bra egenskaperna som pälsen har som smuts- och vattenavstötande.

Visste du att Schnauzern är en familjehund? Den är inte en ras som kan bli lämnad uppbunden på gården. Den behöver vara nära dig/familjen hela tiden. Den har stort behov av uppmärksamhet och på grund av sina vaktegenskaper så vill den ständigt veta vad som försiggår runt omkring. Den behöver vara i händelsernas centrum och den har behov av att få vara en väl socialiserad familjemedlem.

Visste du att Schnauzern inte är en soffpotatis? Den behöver regelbunden motion. Att leka med en boll på gården några gånger i veckan duger inte som motion/stimulans. Dagliga långpromenader med husse/matte samt lite hjärngympa några ggr/vecka krävs.