Trimning

 

Schnauzern är en s k trimras, vilket innebär att man plockar bort det döda håret så att ny päls kan växa fram. Det nya håret är strävt. Det gör att Schnauzern oftast inte fäller någon päls alls och har en päls som är både vatten- och smutsavstötande.

 

Sällskapshunden bör trimmas ca 3 – 4 gånger per år medan utställningshunden trimmas (plockas) ungefär var 14:e dag till 1 gång i månaden för att alltid ha ny päls på utväxt. Dessa trimningar blir förstås inte lika omfattande och görs för att få en s k ”rullande” päls. Hur fort pälsen växer och hur mycket underull hunden har skiljer sig ganska mycket från hund till hund. Med tiden lär man sig att hitta ett bra tidsintervall på trimningen för just sin hund.

 

Det är viktigt att Schnauzern redan som valp blir van vid att bli hanterad. Den behöver borstas och kammas ett par gånger i veckan och klippa klorna minst varannan vecka. Man kan passa på att känna igenom hundens ben, öron och tassar när den är på bordet. Den får vanan  att bli hanterad. Det har du glädje av vid t ex veterinärbesök, utställningar och vanligt umgänge med folk.

Det bästa är om man kan lära sig att hantera hunden ensam på trimbordet. Var lugn men bestämd, det är du som bestämmer och hunden ska acceptera. Om du lämnar bort hunden för trimning, så är det en person som ska kunna hantera hunden. Det finns galge att köpa till trimborden, så att hunden sitter fast. Galgen är bara till för att få hunden att stå still och inte snurra runt, inte till för att hänga upp hunden i.

 

 

Mer material kommer